23. december 2008 – Dannebrogsmand

Jeg har før fortalt om Søren Vind, han var min mormors morfar og er indtil videre den eneste Dannebrogsmand jeg har fundet i familien. Når man var Dannebrogsmand skulle man indsende en levnedsbeskrivelse og den er jeg så heldig at have fået en kopi af.

Søren Hansen Mortensen er født i Nørre Farup sogn, Ribe amt, den 28. september 1840 som søn af landmand Morten Sørensen.

Allerede før sin konfirmation kom han ud at tjene og arbejdede saa ved Landbruget til 1863 til han i 1863 blev indkaldt til Militærtjeneste.

Efter endt Uddannelse paa Skole i Fredericia deltog han i Felttoget 1864 som Menig ved 11. Regiments 1. kompagnie under Major Carøe.

Paa Tilbagetoget fra Dannevirke blev han sammen med 3 andre Menige under Kommando af en korporal beordret som Dækning for 16 Ammunitionsvogne. Under Vejs tog Korporalen den Bestemmelse at gøre Holdt på en Græsfenne, men Søren Mortensen, der med de 5 Vogne var blevet et stykke bagefter, anede Uraad og fortsatte ad Vejen til Dybbøl. Korporalen og de 3 Mand og 11 Vogne med Kuske og 32 Heste blev taget til Fange, hvorimod Mortensen undslap med sit Hold.

Et Stykke længere fremme mod Dybbøl kom han til en stejl Bakke, som Hestene paa Grund af Isslag ikke kunde forsere. Ved Bakkens Fod boede en Smed og Søren Mortensen henvendte sig nu til ham for at faa ham til at braadde Hestene, men Smeden havde braaddet Heste hele Dagen og og kunde ikke mere. Dog tilføjede han:” Der staar Skostol og Braaddesøm. Kan I saa ikke hjælpe jer selv?”
Saa tog Søren Mortensen selv fat og braaddede sine 10 Heste og da han var færdig, kørte Holdet videre og kom velholden til Dybbøl.

Efter Krigen tjente han igen paa Landet nogle Aar, men kom saa til Esbjerg og tog fat paa Fiskeriet. Han hører saaledes til Pionererne for den mægtige Fiskerstab der er et Særpræg for denne Vestkystby.

Af de 3 Pionerere, som endnu lever, er den ældste Søren Mortensen Vind. Han bor i Hjerting. Han er rask og trods sine 84 Aar saa aandsfrisk at han husker alle Enkeltheder fra de tider, han var med i den første Baad, som begyndte Fiskeriet paa det Sted, hvor Esbjerg nu ligger. Det var i 1868. Flaaden bestod af 2 smaa, aabne Baad, som laa for forankrede ud for Færgevej ved Strandby.

1870 om Efteråret rejste Søren M. Vind til Norge for at hente en Baad”Egga” hjem, som han havde købt der. Det blev et overmaade besværligt Arbejde at faa bragt Baaden hertil. Tre Gange blev forsøget gjort. Den ene Gang var de helt nede for Ringkøbing, men blev drevet tilbage af Storm til Norgeigen. Endelig den 22. November kom de til dansk havn.

1880 flyttede Søren Mortensen til Hjerting, hvor han endnu bor, og samme Aar giftede han sig med Ane Marie Pedersen fra Nørre Lyngvig.

I ægteskabet var der 2 sønner og 1 Datter.

Hustruen er død i afvigte Vinter, hvorimod Søren Mortensenendnu er rask og rørig og endnu trods sine 85 Aar er beskæftiget med at flette Sivsko og andre Genstande.

På billedet ses Søren Vind med sin medalje.
sc3b8ren-vind

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Slægtens julekalender 2008, Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s